Life Style

10 Këshilla të shëndetshme për të rriturit

1.Hani një shumëllojshmëri ushqimesh
2.Bazoni dietën tuaj në shumë ushqime të pasura me karbohidrate
3.Zëndesojini ngopjen me yndyrë të pangopura
4.Gëzoni shumë fruta dhe perime
5.Ulja e konsumimit të kripës dhe sheqerit
6.Hani rregullisht, kontrolloni madhësinë e pjesës
7.Pini shumë lëngje
8.Ruaj një peshë të shëndetshme trupore
9.Qëndroni në lëvizje, bëjeni atë një zakon!
10.Fillo tani! Dhe vazhdoni të ndryshoni gradualisht.

  1. Hani një shumëllojshmëri ushqimesh
  2. Për shëndet të mirë, kemi nevojë për më shumë se 40 lëndë ushqyese të ndryshme, dhe asnjë ushqim i vetëm nuk mund t’i furnizojë të gjithë. Nuk ka të bëjë me një vakt të vetëm, është një zgjedhje e balancuar e ushqimit gjatë kohës që do të bëjë një ndryshim!

Një drekë me yndyrë të lartë mund të pasohet nga një darkë me yndyrë të ulët.
Pas një pjesë të madhe të mishit në darkë, ndoshta peshku duhet të jetë zgjedhja e ditës së ardhshme.

2.Bazoni dietën tuaj në shumë ushqime të pasura me karbohidrate


Rreth gjysma e kalorive në dietën tonë duhet të vijnë nga ushqime të pasura me karbohidrate, si drithëra, oriz, makarona, patate dhe bukë. Është mirë të përfshihen të paktën një nga këto në çdo vakt. Ushqime të plota, si bukë të integruara, makarona, dhe drithëra, do të rrisin marrjen e fibrave.

3. Zëndesojini ngopjen me yndyrë të pangopura

Yndyrat janë të rëndësishme për shëndetin e mirë dhe funksionimin e duhur të trupit. Megjithatë, shumë nga ajo mund të ndikojë negativisht në peshën tonë dhe shëndetin kardiovaskular. Llojet e ndryshme të yndyrave kanë efekte të ndryshme shëndetësore, dhe disa nga këto këshilla mund të na ndihmojnë të ruajmë ekuilibrin e duhur:
Ne duhet të kufizojmë konsumin e yndyrave totale dhe të ngopura (shpesh që vijnë nga ushqime me origjinë shtazore), dhe të shmangim krejtësisht yndyrnat trans; leximi i etiketave ndihmon në identifikimin e burimeve.
Ushqimi i peshkut 2-3 herë në javë, me të paktën një servis me peshq të yndyrshëm, do të kontribuojë në futjen tonë të drejtë të yndyrave të pangopura.
Kur gatuaj, ne duhet të vlim, avull ose piqem, në vend se tiganisje, hiqni pjesën yndyrore të mishit, përdorni vajra bimore.

4.Gëzoni shumë fruta dhe perime
Frutat dhe perimet janë ndër ushqimet më të rëndësishme për të na dhënë mjaft vitamina, minerale dhe fibra. Ne duhet të përpiqemi të hamë së paku 5 shërbime në ditë. Për shembull, një gotë me lëng frutash të freskët në mëngjes, ndoshta një mollë dhe një copë shalqi si meze, dhe një pjesë e mirë e perimeve të ndryshme në çdo vakt.

5.Ulja e marrjes së kripës dhe sheqerit
Një konsum i lartë i kripës mund të rezultojë në presion të lartë të gjakut dhe të rrisë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Ka mënyra të ndryshme për të reduktuar kripën në dietë:

Kur gatuajmë, kripa mund të zëvendësohet me erëza, duke rritur sasinë e aromës dhe shijet.
Kur të hahni, ndihmon të mos ketë kripë në tavolinë, ose të paktën të mos shtohet kripë para provës.

6.Hani rregullisht, kontrolloni madhësinë e pjesës
Ushqimi i një shumëllojshmëri ushqimesh, rregullisht, dhe në shumat e duhura është formula më e mirë për një dietë të shëndetshme.

Ngrirja e ngrënies, sidomos mëngjesi, mund të çojë në urinë jashtë kontrollit, shpesh duke rezultuar në mbinxitje të pafuqishme. Për snacks, ne mund të zgjidhni kos, një grusht fruta të freskëta ose të thata ose perime (si shkopinj karrota), arra pa salcë, ose ndoshta disa bukë me djathë.

Duke i kushtuar vëmendje madhësisë së pjesës do të na ndihmojë të mos konsumojmë shumë kalori dhe do të na lejojë të hamë të gjitha ushqimet që gëzojmë, pa pasur nevojë të eliminojmë asnjë.

7.Pini shumë lëngje
Të rriturit duhet të pijnë të paktën 1.5 litra lëngje në ditë! Ose më shumë nëse është shumë e nxehtë ose janë fizikisht aktive. Natyrisht, uji është burimi më i mirë, dhe mund të përdorim rubinet ose ujë mineral, me gaz ose me gaz, të thjeshtë ose të aromatizuar. Lëngje frutash, çaji, pije të buta, qumësht dhe pije të tjera, të gjitha mund të jenë në rregull – herë pas here.

8.Mbajeni një peshë të shëndetshme trupore
Pesha e duhur për secilin prej nesh varet nga faktorë si gjinia, lartësia, mosha dhe gjenet tona. Duke qenë mbipeshë rrit rreziqet e një sërë sëmundjesh, duke përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës dhe kancerin.

Yndyra e tepërt e trupit vjen nga të hahet më shumë se sa kemi nevojë. Kalorive ekstra mund të vijnë nga çdo ushqyes kalori – proteina, yndyra, karbohidratet ose alkooli, por yndyra është burimi më i koncentruar i energjisë. Aktiviteti fizik na ndihmon të shpenzojmë energji dhe na bën të ndihemi mirë. Mesazhi është mjaft i thjeshtë: nëse marrim peshë, duhet të hamë më pak dhe të jemi më aktivë!

9.Merrni në lëvizje, bëni një zakon!
Aktiviteti fizik është i rëndësishëm për njerëzit e të gjitha sferave të peshës dhe kushteve shëndetësore. Kjo na ndihmon të digjen jashtë kalorive shtesë, është e mirë për zemrën dhe sistemin e qarkullimit të gjakut, ajo mban ose rrit masën e muskujve, na ndihmon të përqendrohemi dhe përmirësojmë mirëqenien e përgjithshme shëndetësore. Nuk duhet të jemi atletë të lartë për të marrë në lëvizje! Këshillohet 150 minuta në javë me aktivitet të moderuar fizik dhe lehtë mund të bëhet pjesë e rutinës sonë të përditshme.

10. Filloni tani! Dhe vazhdoni të ndryshoni gradualisht.


Ndryshimet graduale në stilin tonë të jetesës janë më të lehta për tu ruajtur sesa ndryshimet e mëdha të paraqitura të gjitha në të njëjtën kohë. Për tri ditë, ne mund të shkruajmë ushqimet dhe pijet që konsumojmë gjatë gjithë ditës dhe të bëjmë një shënim për sasinë e lëvizjes që kemi bërë.